Renewi verwerkt de corso-resten duurzaam

Was het in voorgaande jaren Van Vliet Contrans dat garant stond voor het opruimen en verwerken van het corso-afval, dit jaar zal Renewi de afvalverwerking verzorgen. Corso-fan Johan vanPaassen vindt dat niet meer dan normaal. “Ik heb altijd geprobeerd om met het bedrijf deel te nemen aan het corso. Dat is helaas niet elk jaar gelukt, maar we hebben wel een keer een zes kuper in het water gegooid. Dat ding bleef drijven en daarmee hebben we toen meegevaren. Dat was een geweldige belevenis.” “We zijn van oorsprong een Westlands bedrijf en het Varend Corso is een van de grootste, misschien wel het grootste Westlandse evenement. Daar mogen wij natuurlijk niet bij ontbreken. Bovendien willen we met deze actie wat meer bekendheid voor ons bedrijf te genereren.”

De rolcontainers van Renewi, met een inhoud van  liters, tien in getal, worden in het corsoweekeind geplaatst bij alle rustplaatsen van de varende stoet. “In Schipluiden, Maasland, de Kolk in Delft en het bedrijf van Van der Valk in Monster legt het corso aan. Daar wordt een broodje gegeten en daar ontstaat dus best heel wat afval. Al die containers worden op maandag door onze mensen opgehaald.” “Maar we beginnen vrijdag al met het plaatsen van een aantal containers bij het Trade Park, de plaats waar alle boten worden opgebouwd. De mensen die nog wat afval hebben overgehouden van de opbouw kunnen dat daarin kwijt. Vrijdag halen we die bakken op, op zaterdag zetten we vijftien kupers neer bij het Trade Park. Die zijn ervoor bestemd om de enorme hoeveelheid materiaal dat bij de afbraak van de boten vrijkomt in te gooien.”

Duurzaam Het afval wordt op een duurzame manier verwerkt door de mannen van Renewi. “Alle groenresten gaan naar de afdeling compostering om daar verwerkt te worden tot
compost. De rest van het afval wordt via sorteerlijnen gesorteerd. De bruikbare spullen, die gerecycled kunnen worden krijgen daar een bestemming.” De medewerking van Renewi wordt niet volgens een contract geregeld. Van Paassen:”Elk jaar dan praten we met het corso bestuur even bij. Evalueren de inzet van het afgelopen jaar en bespreken de wensen van het komende jaar. Die verschillen overigens nooit veel van het jaar ervoor. We brengen bij het corso een gering bedrag in rekening. De meeste kosten neemt ons bedrijf voor haar rekening. Ik hoop dat we op deze manier nog heel veel jaren met elkaar verder kunnen.”