Aluna Begeleiding laat jongeren met een beperking schitteren

Aluna Begeleiding is een nieuwe deelnemer aan het Varend Corso. Bij Aluna krijgen kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of stoornis begeleiding op maat. Dat kan tijdens dagbesteding, maar ook tijdens uitstapjes met één-op-één begeleiding en weekeindjes en midweekjes weg. “En dit jaar komt daar de deelname aan het Varend Corso bij,” zegt Jessica Zuiderwijk. “We hebben de deelnemers door een taart met een boodschap duidelijk gemaakt dat we mee gaan doen. Het was een taart met een boot erop en de tekst: ‘We gaan meedoen’. Toen de boodschap geland was steeg er een luid gejuich op van de deelnemers.”

Jessica en de jongeren hebben gekozen voor het thema “This is me”. “Onze jongeren mogen zijn wie ze zijn. Dat geldt trouwens voor iedereen, maar onze jongeren hebben een rugzakje. De een blinkt uit in de groenvoorziening, de andere in het werk dat we voor tuinders verrichten en zo straalt iedereen op zijn eigen manier. ‘This is me’ is een liedje uit de musical The greatest showman. Hij gaat over een man die een theater start met mensen die allemaal wat mankeren. Dat is een perfecte combinatie met onze dagbesteding. We gaan bloemen en planten rond de boot zetten. Met onze dagbesteding maken we kaarten met strijkkralen, We gaan die, vergroot, met mozaïek namaken. Een kaart heeft bijvoorbeeld als titel: you’re berry special, daar staat de afbeelding van een aardbei op. Aan de zijkant van de boot komen spiegels waarin de mensen even naar zichzelf kunnen kijken. De mensen uit de dagbesteding komen als figuranten op de boot. De planten hebben we inmiddels geregeld, maar met de tegels voor de mozaïeken hebben we een beetje pech. Bij Hornbach is de levertijd vijf weken en dat duurt te lang. We moeten nu dus snel nog ergens anders tegels vandaan zien te halen.”
Inmiddels zijn de deelnemers hard aan het werk. “Ze hebben allemaal een eigen boot ontworpen. Ik heb de boot getekend en zij hebben ze op hun manier aangekleed met bloemen en planten. Dat was echt prachtig om te zien.”

Voor de financiering heeft Jessica een stichting aangeschreven. “Die heeft ons een ruim budget gegeven zodat we de boot gestalte kunnen geven. Daarnaast hebben we een sponsor gevonden die t-shirts voor ons laat maken. Alles bij elkaar is het een prachtig project geworden en we kijken allemaal uit naar dagen waarop we het water op mogen.”