Naast schitterende reclame-uitingen zullen op de reclameboten die deel uitmaken van het Varend Corso ook leden van de Dansgarde van de Jolige Druif hun kunsten vertonen. Het verschijnsel dansgarde, in onze contreien niet zo bekend, maar maakt vooral onder de grote rivieren furore. De garde van de Jolige Druif is ontstaan kort na de oprichting van de Carnavalsvereniging, 56 jaar geleden. Barbara Hogenboom traint de dansende dames met veel succes. “Ik doe dat inmiddels 25 jaar. Het is elk jaar weer een prachtige uitdaging om de dames van de showgroep naar grote prestaties te coachen. En dat gaat nog steeds heel erg goed. We zijn in april tweemaal Nederlands kampioen geworden en twee keer vice Europees kampioen. Twintig jaar geleden zijn we lid geworden van de Nederlandse Danssport Organisatie, die jaarlijks een aantal wedstrijden organiseert. In principe treden we op in het programma van de carnavalsvereniging tijdens carnaval en als de vereniging op bezoek gaat bij bejaarden en zieken. Meestal laten we dan een traditionele gardedans zien en een moderne showdans. Zo’n dans is eigenlijk een mengvorm van jazz en streetdance”.
Vijf jaar geleden kwamen Barbara bij toeval in contact met het Varend Corso. “Een arrangeur deed een oproep op Facebook. Eén van de danseressen was ziek en zij zocht nieuwe mensen. Ik heb toen twee danseressen geleverd en die vonden het zo leuk dat we het jaar daarop zeven mensen hebben geleverd. We zien het Corso eigenlijk als een geweldig toetje aan het eind van het seizoen.”
Er wordt wel heel wat van de dames gevraagd. “Dat kun je wel zeggen. Ze dansen op de sponsorboten en dat doen ze onafgebroken. Er is geen moment van rust tijdens het optreden. Ik brei 5 choreografieën aan elkaar en die worden op elke boot door twee of drie dames gedanst. Dat heeft als voordeel dat de dames ook een keer van boot kunnen wisselen.
Er zijn danseressen bij die drie dagen aan een stuk door dansen. Die zijn, als ze klaar zijn, vijf centimeter kleiner.”