Wisseling van de wacht: Hans Hoogerwerf tevreden, Juanita van Dooremaal trots

NAALDWIJK – De vijfentwintigste editie van het Varend Corso wordt voor artistiek coördinator Hans Hoogerwerf een bijzondere. Na afloop van het ongetwijfeld wederom schitterende varende spektakel geeft hij op 23 juni het stokje over aan Juanita van Dooremaal.

“Het voelt oké want het is immers mijn eigen beslissing, maar het komt nu wel heel snel erg dichtbij. Ik denk wel dat ik het heel erg zal missen. Ik zal me in elk geval volgend jaar nergens mee bemoeien want dan kun je alleen maar in de weg lopen.” Hoogerwerf kan tevreden terugkijken op louter hoogtepunten. “Elk Corso was de oogst van een jaar hard en gezellig werken met al die corsofanaten. We hebben met elkaar een paar grootse prestaties geleverd. Op de eerste plaats het creëren van de grootste sponsor, de Duit voor een Schuit. In het begin werd dat beschouwd als bedelen. Het Jeugdcorso blijf ik nog steeds een van onze grote successen vinden. Van daaruit zijn mensen doorgestroomd naar het grote Corso en dat is natuurlijk heel belangrijk.”

Met de opvolging van zijn opvolgster, Juanita van Dooremaal, heeft Hans Hoogerwerf totaal geen bemoeienis gehad. “Ik had haar wel als eerste op de radar, maar ik heb me nergens mee bemoeid. Je moet niet over je graf heen regeren, vind ik. Ik denk wel dat het bestuur een geweldige opvolger heeft binnengehaald. Ik vind Juanita een geweldige corsomaakster. Dat ze dingen anders gaat insteken vind ik alleen maar helemaal geweldig. Mijn ultieme tip voor haar zou zijn: blijf in gesprek met al die vogels van diverse pluimage. Benader mensen op de manier die bij hun past.”

Juanita van Dooremaal loopt tijdens de jubileumeditie met Hans mee. “Ik heb de manier waarop Hans de functie gestalte geeft altijd geweldig gevonden. De manier waarop hij met mensen omgaat vind ik top. Daarnaast is het natuurlijke een geweldige eer als je de verantwoordelijkheid voor zo’n schitterend Corso mag dragen. Toen hij vorig jaar bij de opbouw van onze Honselersdijkse boot kwam kijken informeerde ik langs mijn neus weg of zijn opvolger al bekend was. Hij ontkende waarop ik zei: ‘nou hier staat ze’.”

Juanita kan bogen op een jarenlange Corso-ervaring. “Mijn eerste boot maakte ik in 2005 als afstudeerproject van mijn Masteropleiding. Vanaf toen heb ik bijna elk jaar meegewerkt. Ingehuurd door Zuidkoop bijvoorbeeld, maar ik won ook de nieuwe talentencompetitie. Ik maakte de openingsboot van Wubbo Ockels. Ik werd oprichter arrangeur van de boot van Honselersdijk, dus ik ken het klappen van de zweep wel.”

Voor de toekomst ziet Juanita een mooie samenwerking met enthousiaste mensen voor een enthousiast publiek. “Dit jaar loop ik nog met Hans mee. En voor volgend jaar ga ik er met enorm veel energie tegenaan.”

Tekst: Alphons de Wit

Juanita Dooremaal - Artistiek leider vanaf 2025