POELDIJK – Cees Zuidgeest kijkt met grote belangstelling uit naar de 25ste editie van het Varend Corso. 25 jaar geleden nam de Poeldijker het initiatief voor wat zich zou ontwikkelen tot een van de grootste publieksevenementen van het land.
“Ik maakte deel uit van de commissie die de festiviteiten rond het achthonderdjarig bestaan van Poeldijk ging organiseren. Ik vond dat we een varend Corso zouden moesten organiseren en met die boten niet alleen om Poeldijk varen, maar door het hele Westland. Ik was de enige in de commissie die warmliep voor het plan, maar ik kreeg van mijn collega’s wel de ruimte om op onderzoek uit te gaan. Als eerste heb ik de voorzitter van de bloemenstudieclub benaderd. Hij verwees mij naar Piet Vellekoop in De Lier want in De Lier bestond al een soort Corso. Er waren vier aanleidingen om van start te gaan want de Rabobank en de Bloemenveiling vierden een jubileum en Poeldijk en Naaldwijk bestonden 800 jaar. Piet was razend enthousiast, maar beloofde wel dat er heel wat water door de Lee moest stromen voordat hij de mensen van het Oranje-comité achter het plan zou hebben. Uiteindelijk lukte dat en zelfs de eis dat het Corso elk jaar in De Lier zou moeten starten ging van tafel. Na heel veel praten wisten we ook Naaldwijk enthousiast te krijgen.
Alle lichten op groen, maar toen begon het pas. We voeren het eerste jaar met zestig schuiten. Het waren nog geen corsoboten zoals we die nu kennen. In de loop van de jaren werden de boten steeds mooier. We kregen heel veel medewerking van alle kanten. We hebben een comité van aanbeveling geïnstalleerd met daarin de burgemeesters van de Westlandse dorpen, de voorzitters van de Bloemen- en de Groentenveiling en de voorzitter van de Rabobank. Geld hadden we niet en als bedelaars moesten we de deuren langs om aan het benodigde geld te komen. Het plan lukte en was meteen een geweldig groot succes. Ik geniet daar nog elke keer van als ik het voorbij zie varen. Het is elke keer weer een feest.”
Het Varend Corso is een bijzonder Corso, dat ontging ook de samenstellers van de Werelderfgoedlijst van de UNESCO niet. “Dat we daarin zijn opgenomen vind ik het hoogtepunt van de afgelopen 25 jaar. Het is een blijk van waardering voor alle mensen die zich ingezet hebben en actief hebben meegeholpen aan de totstandkoming en instandhouding van het Corso.”
Na vier jaar nam voorzitter Zuidgeest afscheid van zijn mede-bestuursleden Piet Vellekoop en Hans Barendse en werd opgevolgd door Hein van der Zande. “Ik vind vier jaar een mooie periode voor een voorzitterschap. Het Corso is uitgegroeid tot iets geweldigs en ik ben er trots op dat we in staat zijn in een gebied met honderdduizend inwoners jaarlijks zo’n schitterend evenement te kunnen laten plaatsvinden.
Tekst: Alphons de Wit