Nieuwe deelnemers tijdens het 25ste corso

De 25ste editie van het Varend Corso mag zich verheugen in een grote belangstelling van deelnemers. Maar liefst negen nieuwe boten maken deel uit van de stoet die 21, 22 en 23 juni door de Westlandse, Delflandse en Midden-Delflandse wateren zullen varen.

“Wij zijn gevestigd in het centrum van de sierteeltsector”, zegt Renate Hoogendoorn van Decorum, een van de nieuwelingen. “Het Varend Corso is voor ons een evenement bij uitstek waar we kunnen laten zien wat de sierteelt allemaal inhoudt. Onze boot zal dan ook rijk uitgerust zijn met de topproducten die de kwekers aan ons merk leveren.” 

Syngenta leverde vele jaren producten aan deelnemende boten, maar dit jaar brengt de plantenkweker een eigen boot in de vaart. “Het 25-jarig bestaan van het corso vinden we een uitstekende aanleiding om de toeschouwers kennis te laten maken met onze producten”, legt Debby Koene uit. 

3d-Next Level gaat een varend spektakel verzorgen. “We printen grote 3d objecten voor de reclame industrie. We zijn uniek in het grootformaat printen, vandaar Next Level. We hebben bijvoorbeeld een mammoetskelet van zes meter geprint voor het Guggenheim museum in New York en in Amersfoort staat de grootste 3d print van Nederland, een Romeinse paal met een hert erop. Onze boot staat in het teken van de Minions, er zit beweging, geluid op en alles verzorgen we zelf met acht mensen. We hebben voor de bloemen wel een arrangeur aangetrokken.” 

Een andere Nieuwkomer is Argos, het verpakkingsbedrijf van Frans van Alphen. Van Alphen liep al jaren rond met het idee om in te stappen en dit voorjaar kreeg hij van oud Westland burgemeester Sjaak van der Tak het laatste zetje. “We varen mee met een schip van 120 jaar oud gebouwd door Thijs van Waveren. Na alle negatieve publiciteit die we over ons heen hebben gekregen gaan we laten zien waar we echt toe in staat zijn.”   

De reddingsbrigade is een onmisbare schakel in het streven het corso veilig door de wateren te loodsen. Dit jaar zal de KNRM ook met een corsoboot deelnemen. “We bestaan 200 jaar”, legt Pauline Stuurman. We willen de KNRM graag wat meer bekendheid geven onder de Westlanders. We staan niet voor niets 24 uur per dag klaar om mens en dier te redden. Ik verklap niet vel over de boot, maar wel dat onze clubkleuren, blauw en oranje in het ontwerp terug zullen komen.” 

Viert het Varend Corso het 25-jarig bestaan, de Regionale Vereniging de Zonnebloem in Westland herdenkt dit jaar dat zij 45 jaar geleden werd opgericht. Voorzitter Pea Boon: “Reden om dit feest met de duizenden langs de waterkant te vieren. Uiteraard zal de Zonnebloem centraal staan op het schip. Voor de realisatie van de inzending wordt door veel bedrijven in natura een helpende hand toegestoken.”