Natasja Turk: Een keer meedoen en meteen de bindersprijs!

Deelnemers aan het Varend Corso Westland kunnen in aanmerking komen voor een aantal prestigieuze prijzen. Zo strijden de Westlandse kernen om de hoogste eer van de jury en datzelfde geldt voor de commerciële inzendingen. De Johan Huisman Bindersprijs is misschien wel de hoogst gewaardeerde prijs die wordt toegekend aan de arrangeur van het mooiste arrangement dat de drie corsodagen als beste doorstaat. 

Vorig jaar ging Natasja Turk met de hoogste eer aan de haal. Op zich niet zo bijzonder ware het niet dat Natasja nauwelijks op de hoogte was van het bestaan van het corso en voor de eerste keer in haar carrière deelnam als arrangeur. “De corsosfeer in zijn algemeenheid ken ik wel omdat ik wel een paar keer aan andere corso’s heb meegewerkt, maar het Varend Corso kende ik niet. Het was echt een grote sprong in het duister. Via via ben ik er eigenlijk ingerold”, zegt de inwoner van Zoeterwoude. “Degene die jaren het arrangement van Kwintsheul had verzorgd, stopte daarmee. De organisatie benaderde aanvankelijk Sandra van Leeuwen. Haar ken ik vanuit mijn werk. Zij had geen tijd en kwam bij mij terecht. Nu had ik een project als het Varend Corso al een paar jaar op mijn bucketlist staan, dus dat kwam goed uit. Ik wilde graag een keer de mogelijkheid hebben om alle dingen die je bedenkt waar te kunnen maken en daar biedt het corso alle mogelijkheden voor.” 

Kwintsheul haalde met de freelance bloemenarrangeur meteen een topper in huis. “Ik werk al een jaar of zeven in de bloemen. Ik word vaak ingehuurd om mee te werken aan grote evenementen en beurzen.” Weken van overleggen en nadenken gingen aan de totstandkoming van het winnende arrangement vooraf. “We zijn eerst met de werkgroep bij elkaar gaan zitten om ideeën te spuien. Wij hadden binnen het hoofdthema On Stage, de Beatles gekozen. Bij mij kwam toen meteen het ‘Rooftopconcert’, hun laatste optreden in Londen. Dat hebben we neergezet en met succes.” 

Het idee moest in bloemen worden neergezet en daarmee had Natasja totaal geen ervaring. “Je moet bij het uitwerken aan heel veel dingen tegelijk denken. Bijvoorbeeld; hoe kun je het arrangement gedurende die drie dagen onderhouden. De soort bloemen die je kiest zijn ook belangrijk. Sommige bloemen gaan immers langer mee dan andere. Bovendien moet je goed bedenken hoe je ervoor zorgt dat de bloemen op water blijven staan, maar het belangrijkst is wel dat het publiek het arrangement waardeert. Daarom is het ook belangrijk dat je af en toe, als een kunstenaar, het werk vanaf een afstandje bekijkt.”
Corso 2023 was de eerste kennismaking met het Varend Corso voor Natasja en dat maakte ook meteen een geweldige indruk. “Wat ik het mooist vind is nog niet eens hoe de boot er uit ziet, maar vooral het teamwork dat erin zit. Als je een paar weken met een team van een man of 25 aan de slag bent, dan is dat genieten.” 

Ook dit jaar tekent Natasja voor het Heulse arrangement, maar niet in de eerste plaats om de prijzen. “Zou leuk zijn, ik ben er best een beetje trots op, maar het belangrijkst vind ik dat we een paar weken gezellig, samen met die geweldige club vrijwilligers, aan iets moois werken en een heel weekeind feest kunnen vieren. Dit jaar wil ik alles wat ik vorig jaar heb geleerd, gaan toepassen.”  

RooftopCorsoboot