Growers United zwicht voor de charmes van Sjaak van der Tak

Al vanaf 2010 is Jack Groenwegen als schipper aan het Varend Corso Westland verbonden. Dit jaar neemt hij met zijn bedrijf, Growers United een belangrijke stap door zich aan het varende festijn te verbinden als Gouden partner.

“Ik loop al jaren met dat idee rond, maar onze directeur dacht er tot dit jaar anders over. Oud-burgemeester Sjaak van der Tak is een ‘bakkie wezen doen’ en die heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat we de stap hebben gemaakt.”

“Samen met mijn vriend Paul van Koppen had ik in 2002 een schuit gekocht. Na een veel jarenplan was die in 2010 volledig gerestaureerd en toen vonden wij hem corsowaardig. De eerste twee jaar hebben we ons ingeschreven en moesten we maar afwachten welk bedrijf of groep aan ons werd toegewezen. Het eerste jaar gingen we met telersvereniging Prominent op stap en het tweede jaar kregen we een muziekkoor aan boord. In 2012 stopte André Scholtes, die jarenlang de kern De Lier had gevaren. Wij hebben toen onze boot aan onze eigen kern aangeboden.”

Als schippers van de kernboot maken Jack en Paul deel uit van het decor. “Dat is leuk hoor!” Inmiddels weten ze wel waar onze grenzen zo’n beetje liggen. In het begin waren we soms wel heel erg verkleed, maar tegenwoordig houden ze dat goed binnen de perken.”

De naam van Jack Groenewegen prijkte ook jaren op de vriendenlijst van het Corso. “Dit jaar zijn we met de coöperatie, want dat is United Growers, ingestapt als gouden partner. En terecht, want ik vind de dat de grote bedrijven binnen het Westland dat Corso moeten dragen. We houden niet van halve maatregelen dus onze directeur zei: “Als we meedoen dan doen we het goed en worden we meteen gouden sponsor.” “Doordat we partner zijn, worden we beter zichtbaar in de regio. De meeste van onze afnemers zitten overal in Europa, maar veel van onze medewerkers en kwekers wonen in het Westland. We zijn echt een Westlandse club. Het gaat dus niet zozeer om onze producten, maar we laten wel zien dat we een prachtig Westlands bedrijf zijn.”

Binnen Growers United wordt stevig nagedacht over activiteiten die tijdens de drie corsodagen uitgevoerd kunnen worden. “We willen goed zichtbaar zijn, niet op een boot, maar langs de kant waar we op verschillende plaatsen dingen uit gaan delen.”

Groenewegen vindt dat de kracht van het Varend Corso door velen wordt onderschat. “We bereiken honderdduizenden mensen langs de kant en daardoor zetten we het Westland op de kaart. Dat gebeurt nog veel te weinig. Ik vind dat er veel meer in het Corso zit dan er eigenlijk uitgehaald wordt, hoewel ik wel een opleving bemerk. Er gaan grotere bedrijven meedoen en dat is een goede zaak. We zijn in Westland heel sterk in een aantal zaken. Denk aan goede doelen, er wordt een hoop georganiseerd. Ik merk nu dat het Corso steeds meer begint te leven. Er is meer belangstelling van jonge mensen, er wordt meer energie in gestoken, we wij Westlanders zijn niet van het borst trommelen maar dat zou best eens wat meer mogen.”

Belangrijk voor het welslagen van het Corso is het weer. “Het wordt een succes als we drie dagen mooi weer hebben en wanneer we in staat zijn geweest om de vele duizenden langs de waterkant te vermaken. Voor Growers United is het goed als we kunnen netwerken tijdens de corsodagen en wanneer we een positieve indruk achter hebben gelaten bij het publiek en werkgevers als een mooi en modern bedrijf.”