Goede gastheer. Goede sponsors!

Al maanden is het Westland in rep en roer voor het Varend Corso dat in het eerste weekeind van augustus door de Westlandse en Delflandse wateren zal varen. Een geweldig spektakel noemt Pleun van der Ende, de voorzitter van Corso zijn troetelkind. “Het corso zorgt voor binding in de Westlandse dorpen. Het is echt een feest om te zien hoe men in de kernen maanden in de weer is om maar zo goed mogelijk voor de dag te komen. En elk jaar denk je dat het niet mooier kan om het volgende jaar weer met  verbazing te kunnen constateren dat het allemaal toch weer anders en vaak ook mooier is. Niet alleen de bloempracht spreekt tot de verbeelding van de honderdduizenden die de waterkanten bevolken, ook de prestaties die de figuranten drie dagen lang leveren spreken zeer tot de verbeelding.”

Een belangrijk deel van de boten wordt ingebracht door de Westlandse kernen, de voormalige dorpen die in 2004 werden samengebracht in de gemeente Westland. “In de meeste kernen heeft men zelfs een stichting opgericht om er maar van verzekerd te zijn dat de toekomst van de corso inzending gewaarborgd is. Wordt er links en rechts geklaagd dat er nauwelijks vrijwilligers te vinden zijn om de maatschappij overeind te houden, het Varend Corso mag zich gelukkig prijzen over het feit dat het in staat is om jonge vrijwilligers aan zich te binden. Zelfs kinderen werken mee. Met het kindercorso gaan zij in kleine bootjes die ze zelf hebben versierd, vooraf aan het varende spektakel.”

Bezoekers uit het hele land

De enorme, jaarlijks groeiende, belangstelling legt op de organisatoren de druk van een goed gastheerschap. “We zijn zuinig op alle bezoekers die van heinde er ver naar het Westland en Delfland komen. We hechten er ook aan om iedereen zo goed mogelijk te informeren over de gang van zaken. Vandaar dat we op veel informatie geven over de deelnemende boten, maar we informeren de mensen ook over de route die de vloot afgelegd en over de plaatsen waar speakers de stoet van commentaar voorzien.”

Duit voor een schuit

Het corso bestuur mag jaarlijks duizenden warme reacties ontvangen van mensen die intens genoten van de varende feest. Sinds een aantal jaren wordt ook een kleine bijdrage van de mensen aan de kant gevraagd. “Duit voor een Schuit is een bijzondere actie. Vanaf de wal en vanaf het water wordt mensen gevraagd een kleine bijdrage te leveren. Dat die vraag niet aan dovemansoren is gericht mag blijken uit het feit dat het publiek inmiddels onze grootste sponsor is geworden. Dat geeft ons het prettige gevoel dat we op de goede weg zijn.”

Club van 1000

Nog mooier is de nieuwe club van 1000. Met een aantal nieuwe frisse ondernemers die in en rondom het Westland hun werkveld hebben. Waarom zij lid worden van het Varend Corso? Dat vertelt Mart van Buuren van BVB Substrates graag in onderstaande *VLOG* (door Alphons de Wit).

Club van 1000