Flyergirls warmen het publiek op voor het Varend Corso

Voorafgaande aan het Varend Corso wordt de aandacht van de honderdduizenden toeschouwers opgeëist door de dames op de flyerboot. De meisjes worden door Eugene Enthoven en Bert de Klerk langs het parcours gevaren. Op gezette tijden stappen de meiden aan boord om flyers te verspreiden onder het publiek.

“Een vorm van topsport”, zegt Conny van der Hijden, één van de

initiatiefnemers van de flyerboot. “Die meiden maken in drie dagen tijd heel wat kilometers. De eerste keer, jaren geleden, tekende Edith Boekesteijn voor de organisatie. Haar dochters stonden op de boot en deelden de spullen uit. De boot voer voor het corso uit en hoorde er dus niet echt bij. Het tweede jaar werd ik bij de boot betrokken. Mijn dochters gingen met een paar vriendinnen mee als flyerladies. Dat was een gokje. Je weet nooit hoe die jonge meiden zoiets oppakken. Maar dat viel best mee.

Toen ze de eerste dag erop hadden zitten wilden ze eigenlijk naar huis, maar ik moest nog wat zaken regelen. Vijf minuten later zaten ze gezellig bij een clubje jongelui van de reddingsbrigade te praten. Toen ik weer omkeek waren ze polonaise aan het lopen en toen dacht ik ‘waarschijnlijk wordt dat naar huis gaan een probleem voor mij en niet voor die meiden’. Toen we naar huis gingen was het niet anders als: ‘mam, mam wat was het gaaf, we willen morgen weer. En dat hebben ze dus vijf jaar volgehouden.”

Ze maakten er wel een feestje van. “In het begin stonden ze op de openingsboot en daar stond Alphons de Wit dan op te praten. Later werd de flyerboot losgemaakt van het corso. Toen hebben ze er hun eigen feestje van gemaakt. Die meiden worden gek zonder muziek. Dat regelen ze met de kapiteins van de boot en die meiden staan de hele dag te swingen en sfeer te maken voordat

Ab Rood eraan komt op de aankondigingsboot. Twee jaar geleden gingen stemmen op om de flyerboot af te scha en omdat niet elke toeschouwer bereikt werd met de flyers. Toch werd besloten door te gaan omdat de boot een essentieel onderdeel was van het corso. Vorig jaar zetten mijn meiden er toch een punt achter want die kregen een baantje en sommigen gingen in andere steden studeren. We hebben toen een oproep gedaan bij een dansgroep en bij Toerisme Westland en daar is weer een hele leuke groep meiden uit voort gekomen. We geven de groep wat extra aandacht met een foto en we twitteren dat de meiden van de flyerboot er weer aankomen.”

De nieuwe groep flyergirls lijkt ook getro en door het corsovirus. “Ze hebben allemaal aangegeven dat ze dit jaar op alle drie de dagen weer willen flyeren. Ze delen dan over drie dagen rond . folders uit. De folders worden vooral op de speakerplekken uitgedeeld.”

Hoewel Conny niet meer tot de organisatie van het Varend Corso behoort zal ze ook dit jaar de dames van de fl yerboot dagelijks gaan aanmoedigen. “Het is zo gaaf om dat enthousiasme te zien. En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.”