Bakkers slaan de handen ineen voor een heerlijke Corsotraktatie

Smulpapen kunnen in de maand juni hun hart ophalen aan een speciaal voor het Varend Corso samengesteld taartje. In de winkels van Bakkerij Roodenrijs Remmerswaal, Schalke, Scholtes en Vreugdenhil zal voor € 2,50 het Corsokoninkje van eigenaar verwisselen.

“Het Corsokoninkje is het product van een unieke samenwerking tussen de banketbakkers van de vier bedrijven”, legt Judith Barendse, verantwoordelijk voor de marketing en PR bij Bakkerij Roodenrijs, uit. “Bakkers werken vaak met themagebakjes. Bij de meeste bakkerijen staat elke maand, naast het vaste assortiment, een ander gebakje in de vitrine. Drie jaar geleden wilden we inhaken op het Varend Corso. We verspreidden via onze winkels al kleurplaten en folders voor het corso, maar een product speciaal in het teken van het Varend Corso vonden we wel heel leuk. We hebben toen een gebakje gemaakt met paprika, een niet alledaags product voor een gebakje. Het bestond uit een paprikacompote – die voor ons gemaakt werd door een speciaal bedrijf – en een bosvruchtenbavarois. Het was een bijzondere combinatie, dat zeker, maar het was ook een groot succes. We hebben het twee jaar rond de tijd van het corso gemaakt.”

Vorig jaar op de themabijeenkomst van het corso kwam Judith in contact met burgemeester Arends en corso-voorzitter Rob Baan. “Ik opperde het idee om voor komend jaar iets met bloemetjes op het gebak te maken. De burgemeester was erg enthousiast. We hebben daarop contact opgenomen met Koppert Cress want daar kweken ze de eetbare bloemetjes. Tegelijk bedacht ik dat het leuk zou zijn als het gebakje bij meerdere bakkers in de vitrine zou liggen. Nu werkten we in het verleden vaker samen met collega-bakkers in het kader van de taaislijmziekte bijvoorbeeld, waarbij we een cake verkochten waarvan een deel van de opbrengst naar de stichting Skate for Air ging. De bakkers hebben het allemaal heel erg druk en de samenwerking verwaterde enigszins. Maar we hebben met het Corsokoninkje de draad weer opgepakt. Ik heb in eerste instantie drie collega’s benaderd. Mocht het koninkje een succes worden dan kunnen we ervoor kiezen volgend jaar meer bakkers te benaderen. We hebben een geweldige bijeenkomst gehad bij Koppert Cress en daar hebben we ons de vraag gesteld: waar gaan we mee werken? Koppert Cress kweekt geweldige vanille en van daaruit kwam dan ook de vraag of we daar misschien iets mee zouden kunnen doen. We kregen een vanillepeul en verschillende cressjes mee en daarmee zijn de bakkers aan het experimenteren geslagen. We hebben geen uitgebreide gezamenlijke baksessie gedaan, maar via de mail hebben de bakkers contact gehouden. Wel hebben we nog een bijeenkomst in de bakkerij gehad waar we de producten met elkaar hebben vergeleken.

Uiteindelijk is het een schitterend en smakelijk gebakje geworden. Van limoencress hebben we een heerlijke lemon curd gemaakt. Daaroverheen komt een bolletje bavaroise met die heerlijke Westlandse vanille.”

De bakkers hebben de recepten gekregen en gaan vol enthousiasme aan de slag. De gebakjes worden in de aanloop en tijdens het Varend Corso verkocht en dat betekent dat ze in de eerste week van juni, uiterlijk de zesde, in de vitrines liggen. Daags na het corso verdwijnen de Carsokoninkjes in het archief waaruit ze waarschijnlijk in 2025 weer worden opgediept.