Terugtrekking alternatief Varend Corso na overleg gemeentes

Ons aller enthousiasme en de vele persaandacht afgelopen week heeft voor veel reuring gezorgd. Daarom hebben we deze week opnieuw gesprekken met de gemeentes gehad. Daaruit is gebleken dat we onze ideeën niet veilig volgens de corona-maatregelen kunnen en mogen uitvoeren. Een ‘georganiseerde’ fietsroute, omdat dit teveel op een evenement lijkt, geeft alsnog publiekstoestroom en mogelijk onveilige verkeerssituaties. Een tentoonstelling van de kinderwedstrijd vervalt daarmee om dezelfde reden en daarmee ook de voornaamste reden voor kinderen om mee te doen. Morgen op 13 juni vindt wel de tv-uitzending van De Grote Tuinverbouwing plaats op SBS 6. 

Reactie van het bestuur: “Helaas moeten we als Varend Corso ons onlangs aangekondigde alternatieve plan voor 2 t/m 5 juli 2020 terugtrekken. Ondanks alle positieve reacties op zowel de aankondiging van kunstvoorwerpen in de regio als de kinderwedstrijd zullen beide activiteiten niet door kunnen gaan. Als organisatie hebben we vol enthousiasme gekeken naar een alternatief programma voor zowel onze deelnemers als ons trouwe publiek, juist in deze gekke tijden. Hierbij leek het plaatsen van objecten, gemaakt door de deelnemers een perfect plan. De deelnemers konden hierin hun creativiteit kwijt en door te communiceren waar deze objecten te vinden zijn kon het publiek alle objecten op eigen gelegenheid bezoeken per fiets, een soort Fietsend-Corso. Voor ons als organisatie leek dit plan een perfect corona-proof alternatief, echter zitten er aan dit plan toch verschillende haken en ogen welke we als organisatie hebben onderschat. De belangrijkste hierin is dat het plan te veel gaat lijken op een georganiseerde fietstocht. Een fietstocht van deze schaal heeft wel degelijk te maken met de aanvraag van een evenementenvergunning, en deze wordt, zoals bekend, in ieder geval tot 1 september niet verstrekt door gemeentes. Zowel de verschillende betrokken gemeentes als de organisatie betreuren dit natuurlijk, maar kunnen hier ook helaas niets aan veranderen.

Dit betekent dat het weekend van het Varend Corso het toch echt zonder promotie zal moeten doen van het Westlandse product in welke vorm dan ook. Namens de organisatie natuurlijk onze welgemeende excuses aan alle betrokkenen; de deelnemers die direct enthousiast aan het ontwerpen zijn gegaan, aan de kinderen die al druk aan het brainstormen waren over de wedstrijd en natuurlijk het publiek die zich al door de regio zag fietsen op zoek naar de kunstwerken. We vragen aan iedereen geduld, want één ding staat vast op 1,2,3 en 4 juli 2021 komt Varend Corso terug als nooit tevoren!”