Corso zorgt voor groot feest in Maassluis

Jaarlijks wordt de eerste dag van het Varend Corso in Maassluis afgesloten met een daverend meezingspektakel. De stichting ‘Ervaar Maassluis’ is verantwoordelijk voor de promotie van het feest en van Maassluis in het algemeen. “We promoten Maassluis en proberen zoveel mogelijk toeristen naar ons mooie stadje te krijgen”, legt Leo Leichenberg, coördinator van de corso-activiteiten van de stichting uit. “Onze stichting is opgericht in 1998 en sinds die tijd proberen we regionaal en nationaal Maassluis in de schijnwerpers te krijgen. Maassluis verdient dat in onze ogen ook, want we hebben een authentieke stadskern die bij uitstek geschikt is voor toeristen. We hebben inmiddels weer een aantal bed and breakfasts binnen onze grenzen en we hopen erop een groeiend aantal toeristen te mogen ontvangen.”

Het Varend Corso gaat in de visie van Leichenberg meewerken aan het vergoten van de bekendheid van Maassluis. “Het meezingspektakel, ooit een geesteskind van mij, zorgt jaarlijks voor een grootse en feestelijke afsluiting van de eerste corsodag. Het festijn is eigenlijk nog één van de weinige grote walactiviteiten rondom het corso. We hebben het meezingspektakel destijds aan de traditionele vlootshow gebreid. Jaarlijks leggen de schitterend versierde boten in onze wateren aan en dat trekt veel publiek dat van de gelegenheid gebruik maakt om de boten van dichtbij te bekijken. De eerste keer dat we een meezingactiviteit organiseerden werd het publiek op de kade gedirigeerd door een dirigent die vanuit een hoogwerker bij partycentrum Vlietzicht probeerde iedereen op tijd te laten beginnen met zingen. De goede man deed zijn stinkende best en het was misschien muzikaal niet allemaal honderd procent verantwoord, maar het was wel een geweldig feest. Later zijn we met het spektakel verhuisd naar het parkeerterrein achter de Nieuwstraat waar een paar duizend mensen komen meezingen met de koren. We houden op die manier het publiek vast en we laten de mensen genieten van ons sfeervolle centrum in de hoop dat ze nog eens terugkomen. Dat is natuurlijk niet te meten, maar één ding staat wel als een paal boven water; hoe vaker je onze stad voor het voetlicht brengt, hoe groter de kans dat mensen er terugkeren.”

Naast de organisatie van het grote zangfestijn is de stichting Ervaar Maassluis ook betrokken bij de boot die deelneemt aan het Varend Corso. “Als stichting geven we de opdracht voor de bouw van de corsoboot en we begeleiden het hele project. We zijn een hele tijd geleden al gestart met de voorbereidingen want die boot moet er natuurlijk wel piekfijn uitzien. De volgende stap was het strikken van een arrangeur. Ook daarin zijn we geslaagd en we hebben niet de minste bloemkunstenaar aan ons weten te binden. Jack van der Ende heeft een grote naam in de corsowereld. Hij is onder meer bekend van de corso’s in Rijnsburg en Noordwijk en hij gaat, samen met een aantal vrijwilligers proberen de eerste prijs in de wacht te slepen. Overigens zou die eerste prijs wel leuk zijn, maar het meedoen is natuurlijk veel belangrijker. Wat dat aangaat heeft het corso veel weg van de Olympische Spelen.”