’s-Gravenzande levert unieke boot, elke dag een andere spektakel

’s-GRAVENZANDE – Joey Bax maakte, met zijn deelname als schipper van de Naaldwijkse corsoboot, heel wat los. “Mijn schoonvader stond met een stel vrienden langs de kant en die werden zo verschrikkelijk enthousiast. Ze werden gegrepen door het sfeertje en het spektakel op de boten. Zo zelfs dat ze zeiden: ‘dat gaan we ook doen’.” Schoonpa hield zijn woord, want dit jaar vaart de kern ’s-Gravenzande met een wel heel bijzondere inzending mee in het varende spektakel.

“De boot hebben we zelf, een Westlander van elf en een halve meter. Lekker breed dus we kunnen er op uit de voeten. Ik heb een opzetje gemaakt van wat ik voor me zag. Dat heb ik voorgelegd aan de groep van tien man die meewerkt. We gaan in drie dagen het verhaal van de Soldaat van Oranje vertellen. We hebben elke dag een ander verhaal. Toen ik dat in de groep gooide werd ik verzocht even aan mijn voorhoofd te voelen. Toch kwam er een hele constructieve discussie uit en we zijn nu zover dat we kunnen zeggen dat we iets gaan doen wat nog nooit vertoond is tijdens het Corso.”

De basis op het schip blijft drie dagen hetzelfde. “Maar de decoratie, het decor, figuratie en het spel is elke dag anders. Naar figuranten heb ik niet lang hoeven zoeken. Ik ben eigenaar van een Sinterklaasbedrijfje. Sinterklaas heeft in de zomer niks te doen dus van Sinterklazen heb ik soldaten gemaakt.”

Maar een corsoboot bestaat uit meer dan een decor en een figuratieteam. “We hebben natuurlijk ook veel bloemen en planten nodig. We hebben een grote kennissenkring. In het kernteam zit een aannemer, een plantenkweker, een jongen die in de bloemen zit, dus qua hout, bloemen en planten zitten we wel goed. We zijn gaan rondbellen naar vrienden en kennissen. We hebben ze uitgelegd waar we mee bezig zijn en hebben meteen de vraag gesteld of ze willen sponsoren. De reacties zijn geweldig en ik denk dat we er financieel wel uitkomen. We hebben goud-, zilver-, en brons sponsoren in het leven geroepen.”

Er wordt inmiddels al hard gewerkt aan de totstandkoming van de bijzondere boot. “We zijn al bezig met het maken van de decoratiestukken. Drie weken van tevoren gaan we de boot dichtmaken en dan maar hopen dat de stukken die we hebben gemaakt netjes op de boot passen. Op ons bedrijf, Spaloo Plant gaan we dan vervolgens drie weken topsport bedrijven en een gave boot in elkaar zetten. We hebben best een leuke groep, maar als er mensen enthousiast zijn geworden dan kunnen ze altijd op woensdagavond komen meehelpen.”

Het heeft er alle schijn van dat er een mooie traditie is geboren in het Breeje durp. “Toen we ons aanmeldden en bij Hans Hoogerwerf aangaven dat we als Corsoboot ’s-Gravenzande willen deelnemen toen zei Hans meteen dat het goed was maar dat we dan wel een aantal jaren moeten meedoen. De sfeer van het Corso is zo bijzonder dat we waarschijnlijk geen problemen hebben met het inlossen van die belofte.”