Parcours-leider Carlo Zwinkels: “Corso varen vraagt discipline”

NAALDWIJK – Vijf jaar geleden waren er bij de commissie Organisatie en Schippers grote zorgen om het voortbestaan van het Varend Corso. Immers, een aantal schippers was van plan om, vanwege leeftijd, op korte termijn te stoppen. Het deed de mannen pijn, maar soms moet je keuzes maken in het leven. Vijf jaar later kan parcoursleider Carlo Zwinkels met een stralende lach vertellen dat het probleem is opgelost. “Bij de eerste schippersbijeenkomst voor dit Corso waren zomaar dertig schippers jonger dan 25 jaar aanwezig. Ik denk dat dat het verhaal van het schaap en de dam is. Er hebben een paar jaar geleden een paar jonge knullen meegevaren. Die hebben geweldig genoten – en laten we eerlijk zijn het is ook drie dagen feest – en die jongens hebben dat waarschijnlijk in hun vriendenclub verteld. Zo gaat de bal aan het rollen met als gevolg dat het probleem opgelost lijkt.”

De jonge schippers passen naadloos in de organisatie. “Natuurlijk is er wel eens een jongen die zich een paar vrijheden permitteert, maar dat masseren we er op een gezellige manier uit want de stoet moet in gelid varen en dat vraagt discipline. De jonge gasten zorgen voor nieuwe energie in het Corso, nieuwe ideeën, nieuw bravoure, nieuwe smaakmakers. Samen tillen zij het Corso naar het toppunt tijdens de vaardagen. Het is een groot feest met die gasten.”

De organisatie raakte een aantal oude getrouwen kwijt. “Daar zijn wel mensen voor in de plaats gekomen, maar daar mogen zeker nog mensen bijkomen. Er is een aantal mensen dat te veel op hun bord heeft. Daar ben ik er zelf ook een van, ik ben parcoursleider en penningmeester en dat zijn precies twee taken die eigenlijk niet bij elkaar horen. Er lopen zo’n tien mensen rond die taken hebben die je eigenlijk over een aantal schouders zou moeten verdelen.” Carlo is er inmiddels helemaal klaar voor. “Ik kan niet wachten. Het zullen weer geweldige dagen worden”, voorspelt hij.