Nieuwste aanwinsten van Varend Corso lichten tipje van de sluier op (AD)

Nieuwste aanwinsten van Varend Corso lichten tipje van de sluier op

Maar liefst vijf boten varen dit jaar voor het eerst mee met het Varend Corso. De nieuwkomers lichten alvast een tipje van de sluier op.

 

Vrijdag barst het Varend Corso Westland 2018 los. Voor sommige deelnemers is het inmiddels een jaarlijkse routine. Voor vijf deelnemers is het echter een compleet nieuwe ervaring: ISW Hoogeland uit Naaldwijk, Anthura uit Bleiswijk, De Hoog Techniek uit ‘s-Gravenzande,Stichting Avavieren uit ‘s-Gravenzande en Floricultura uit Heemskerk doen dit jaar voor het eerst mee. De opmaak van de boten is inmiddels in volle gang, maar wat kunnen bezoekers van deze nieuwkomers verwachten?

Heel Holland Feest

Iemand uit de directie van Anthura uit Bleiswijk, kweker van orchideeën en anthurium, werd tijdens vorige editie van het Varend Corso geïnspireerd om mee te doen. ‘Dit kunnen wij toch ook’, dacht hij. En zo geschiedde.

Een van de medewerkers, Iris Zwinkels, heeft al de nodige corso-ervaring. Ze zat als klein meisje bij haar vader op de boot en helpt haar collega’s als ervaringsdeskundige met de voorbereidingen. Haar belangrijkste tip hierbij is ‘om met elkaar heel veel plezier te hebben’.

Ze verklapt alvast dat dit gaat gebeuren op een ‘heel leuke boot’: ,,Ons bedrijf bestaat tachtig jaar en dit willen we met iedereen vieren. In het thema van ‘Helemaal Hollands’. En wat is er dan Hollandser dan taart?”

‘Zonnebloem als versiering’

De leerlingen van ISW Hoogeland uit Naaldwijk bouwden hun solarboot, die vaart op zonne-energie, helemaal zelf om mee te doen aan wedstrijden. ‘Dit moeten we de bezoekers van het Varend Corso laten zien’, dacht docent Edwin Jansen.

Het was volgens hem nog even spannend of de accu het wel een hele dag zou volhouden, maar dit blijkt geen probleem. De docent legt uit dat de boot per dag door negen leden van het team wordt bestuurd. ,,Om en om, want er kan maar één persoon tegelijk in.”

In tegenstelling tot de grote schuiten is op deze boot geen plek voor veel versiersels. De zonnepanelen moeten immers vrij blijven. ,,Maar een paar zonnebloemen, die mogen natuurlijk niet ontbreken”, aldus Jansen.

Westland door de jaren heen

Techniek en spektakel, dat is wat De Hoog Techniek en Tuprotec uit ‘s-Gravenzande de bezoekers van het corso dit jaar willen laten zien. Ze sloegen de handen ineen met technische bedrijven in het hele land en startten met een 3D-ontwerp. In overleg met de organisatie van het corso kwam – na een aantal aanpassingen, ‘want de boot moet wel onder bruggen door kunnen’ – het huidige ontwerp tot stand.

,,Het wordt gaaf, heel leuk”, blikt Arjan de Hoog alvast vooruit. Zijn collega’s en hij zeiden altijd: ‘Als we meedoen, dan doen we het goed’, en daarom wordt er flink uitgepakt. ,,We laten de ontwikkeling van de Westlandse kas zien”, zo kondigt hij aan. Een beetje spannend is het volgens hem wel om zo voor het eerst mee te doen. ,,Maar als alles gaat zoals gepland, belooft het een technisch spektakelstuk te worden.”

‘Trots om door Westland te varen’

Na de feestelijke opening van de zorgbungalows van Stichting Avavieren uit ‘s-Gravenzande staat het volgende feest alweer voor de deur: het Varend Corso. ,,We zijn zo ontzettend geholpen door Westlanders dat het ons trots maakt om hier tijdens het corso doorheen te mogen varen”, legt bestuurslid Wybe Epema uit.

Hij maakt alvast bekend dat op de boot een echte strandrolstoel wordt meegenomen. ,,Zo willen we laten zien dat het strand ook toegankelijk is voor mensen met een rolstoel.”

Hiervoor is en blijft wel geld nodig. ,,Nu de bungalows er zijn moeten we het financieel zien vol te houden”, vertelt Epema, die hoopt dat zich tijdens het corso nieuwe donateurs zullen melden.

‘Het kwam er steeds niet van’

Het idee om aan het Varend Corso mee te doen was er bij orchideeënveredelaar Floricultura uit Heemskerk al een paar jaar. ,,Maar het kwam er steeds niet van”, legt initiatiefnemer Ronald van Geest uit. Dankzij zijn schoonvader, die in de organisatie zit, was het bedrijf dit jaar wél op tijd om mee te doen.

Achthonderd kleurrijke orchideeën worden inmiddels grootgebracht om op de boot met het thema ‘Colour your world with orchids’ te prijken. Helemaal in de Hollandse stijl: ‘Nederland is een klein land, maar groot in orchideeën’, aldus het bedrijf. Minder Hollands is de Braziliaanse muziek die tijdens de vaartocht ten gehore wordt gebracht. Er speelt een band uit Holambra, waar het bedrijf vorige maand een vestiging opende.

1. Vaarkunst

Het is het voor de schipper belangrijk om goed te varen. ,,Netjes in het gareel, en let daarbij goed op de afstand tussen de boten.”

2. Gedrag

Let niet alleen op vaargedrag, maar ook op het gedrag van de mensen op de boot. ,,We willen een mooie boot zien, niet mensen die zich misdragen.”

3. Vochtinname

Drink zo min mogelijk. ,,Op de boot kun je niet naar de wc. Het kan zomaar zijn dat je acht uur vaart en één keer pauze hebt. Maar blijf wel nippen, om uitdroging te voorkomen.”

4. Publiek

Geniet van het publiek. ,,Dankzij het publiek heb je niet in de gaten hoe moe je wordt van een dag varen. De toeschouwers helpen je er echt doorheen.”

5. Klimaat

Weer of geen weer: gevaren wordt er onder bijna alle weersomstandigheden. ,,Denk daarom aan zonnebrandcrème of een trui. Een poncho krijg je uitgereikt als het regent. Verder doe je weinig tegen het weer.”

Bron: AD