Varend Corso laat ‘corsoweekend’ niet ongemerkt voorbij gaan

Helaas kon het Varend Corso in het eerste weekend van juli dit jaar niet doorgaan door de gevolgen van Corona. Ook een eerder bedachte fietsroute paste niet binnen de huidige regels. Toch kunnen inwoners van de regio dit weekend alsnog genieten van een mini Varend Corso.

De deelnemers, schippers, vrijwilligers en het bestuur vinden het begrijpelijk maar oh zo jammer dat de stoet in zijn volle glorie niet uit kan varen dit jaar. Zeker vanwege de toevoeging van Den Haag aan de route en de uitbreiding met de donderdag, wilde de corso-organisatie het weekeinde niet helemaal onopgemerkt voorbij laten gaan. Drie fleurig opgemaakt boten trokken daarom toch – in relatieve stilte – door de regio.

Diverse burgemeesters ontvingen de fleurig opgemaakte stoet vandaag en heette hen alvast welkom voor het komende jaar. Want de organisatie wil volgend jaar weer een schitterende editie in de vaart brengen.

Maassluis

Aan burgemeester Edo Haan van Maassluis de eer om het startschot te geven voor het Varend Corso van 2020. Zoals hij zelf zei: als het Varend Corso vandaag niet naar Maassluis komt, dan komt Maassluis naar het Varend Corso. Maar volgend jaar ziet hij de gehele stoet natuurlijk weer graag in zijn eigen mooie stad terug!

Westland

Bij De Tuinderij in De Lier stond burgemeester Bouke Arends van Westland met de duim omhoog het Varend Corso te verwelkomen. Als boegbeeld van dé gemeente van de tuinbouw wil ook hij niets liever dan volgend jaar een Varend Corso met alle verse en kleurrijke producten als pracht en praal op de boten.

Midden Delfland

In Den Hoorn was burgemeester Arnoud Rodenburg aanwezig om het Varend Corso hartelijk te ontvangen. De regen weerhield hem er niet van om zelfs even aan boord te gaan bij het Varend Corso. Komend jaar ontvangt hij de stoet graag weer bij het gemeentehuis in Schipluiden.

Delft

In Delft ving burgemeester Marja van Bijsterveldt hoogstpersoonlijk de trossen om de boten vast te leggen bij de Hooikade. Vol enthousiasme overlegde ze met de organisatie wat er volgend jaar mogelijk is in Delft en hoe leuk het overnachten in de Zuidkolk zal zijn.

Den Haag

Lang verwacht, maar nu voor het eerst deed het Varend Corso Den Haag aan. Voor de toeschouwers nog een onbekend spektakel, maar op de Dunne Bierkade stond het publiek al heerlijk mee te swingen. Een succesvolle proefvaart voor het eerste officiële bezoek van de corsostoet volgend jaar juli.

Weersomstandigheden zondag

Door de weersomstandigheden op zondag is helaas in alle vroegte besloten de tweede dag niet door te laten gaan. Door de harde zijwind was het voor de opgemaakte boten niet mogelijk om ongeschonden deze ronde te varen. Met het oog op de veiligheid van alle opvarenden is dan ook besloten om zondag niet van start te gaan.

Het bestuur is erg blij te zien dat iedereen ondanks dat er niet gevaren wordt, toch zo betrokken is en het Varend Corso zo’n warm hart toedraagt. Dit was een geweldig voorproefje voor 2021 wanneer het varend corso 1-2-3-4 juli zal varen.