Dans Creatie directeur Annemieke Wagenaar: “De figuratie moet van de eerste tot de laatste minuut kloppen”

NAALDWIJK – Entertainment is een belangrijk onderdeel van het Varend Corso Westland. De tijd dat mensen drie dagen stijfjes zwaaiend naar het publiek op de voorplecht van de boten stonden ligt al een tijd achter ons. Figuratie, show en entertainment vormen een belangrijk onderdeel van het Corso, zeker als het varende festijn de titel ‘On Stage’ heeft meegekregen. Dansschool Creatie gaat op drie boten voor het nodige spektakel zorgen. “We hebben voor het eerst in de geschiedenis van het Corso én de dansschool een eigen boot,” zegt Annemieke Wagenaar met gepaste trots. “Het thema ‘On Stage’ uitstekend bij ons, we zijn dan ook drie dagen met onze dansgroepen in het Corso te vinden. We treden altijd op in opdracht van, maar op onze eigen boot mag de fantasie volledig op hol slaan.”

Ook op de slotboot zijn glamoureus dames van de dansschool te vinden. “Hans Hoogerwerf, de artistiek leider van het Corso, heeft ons daarvoor gevraagd. Het was de laatste jaren niet echt duidelijk welke boot de laatste was. Daar gaan we nu een eind aan maken. Onze glamoureus danseressen zullen, samen met een voice-over, het publiek duidelijk maken dat het Corso ten einde is. Daarnaast zullen we, als er een boot van SBS6 meevaart, ook daarop figureren met een aantal van onze 1400 leerlingen. Meestal komen er dan op het laatste moment ook nog een aantal verzoeken van organisaties die van onze diensten gebruik willen maken.” De leerlingen van Dans Creatie staan bij wijze van spreken te trappelen om aan boord te gaan. “Er gaat geen les voorbij of er vragen leerlingen of we al verzoeken hebben binnen gekregen.”
Deelnemen aan het Corso vraagt veel van de leerlingen. “Het vraagt heel wat van de leerlingen om een dagdeel op te treden. Het begin van het optreden moet namelijk even stoer en sprankelend zijn als het eind. Bovendien moeten de leerlingen weten hoe ze hun boodschap dansend moeten overbrengen op het publiek. In juni hebben we veel voorstellingen en die gebruiken we ook om stukken van de dansen op de boten te oefenen, maar de definitieve choreografie bepalen we pas veertien dagen voor aanvang van het Corso, als we precies weten hoeveel dansruimte we hebben. Soms hebben de dansers maar een vierkante meter waarop ze hun act moeten opvoeren. Onze eigen boot en de slotboot worden speciaal ontworpen voor de dansen. Dat betekent dat er aan de buitenkant veel bloemen en planten zijn gebruikt en in het midden houden we dan een flink podium over waarop de dansen kunnen worden uitgevoerd.”

Fysiek vraagt het optreden veel van de dansers en danseressen. “Daarom rouleren we ook”, zegt Annemieke. “Er zijn wel een paar danseressen die het drie dagen achtereen volhouden. In de pauzebreaks van zaterdag en zondag wisselen we van groep. Bovendien gaat er steeds een reserve mee. Als er een groepje van drie op de boot danst dan gaat er een vierde danseres mee. Elke tien minuten kan er dan iemand pauzeren. Zeker bij regen of felle zon is dat erg belangrijk. Het feest is voor mij compleet als er veel mensen, in de stralende zon, langs de kant hebben genoten van ons werk.”