Duit voor een Schuit van levensbelang voor het corso

De Lier – Al acht jaar kunnen de toeschouwers bij het Varend Corso hun waardering voor de varend bloemen-, planten- en fruitpracht laten blijken door een kleine bijdrage te leveren aan de actie Duit voor een Schuit. “Acht jaar geleden had de actie best wat voeten in de aarde, maar anno 2019 is de actie helemaal geaccepteerd”, weet initiatiefnemer Hen van de Laar.

“Aanvankelijk vonden mensen het een vorm van bedelen en dat paste helemaal niet bij het corso, zo vonden velen. Gelukkig is de publieke opinie veranderd. De actie is inmiddels zo belangrijk geworden dat het corso waarschijnlijk zonder de actie financieel niet haalbaar meer is.”

Een begrip
De actie, gevoerd met behulp van de leden van de Naaldwijkse Scouting, is inmiddels een begrip geworden. “Zeker in het Westland”, weet Hen. “Zodra de toeschouwers de mannen en vrouwen met de narrenmutsen zien aankomen halen ze de portemonnee al tevoorschijn. In Delft lig dat anders, maar daar is het op sommige plaatsen ook zo verschrikkelijk druk, daar komen de narren nauwelijks door de mensenmassa’s heen. Bovendien staan de mensen zo dicht op elkaar dat ze de portemonnee niet eens uit de achterzak kunnen halen.” In de loop van de jaren is de opbrengst gestaag gegroeid. “We begonnen met 22.000 euro en vorig jaar bleef de teller op 54.000 euro steken. De opbrengst is ook sterk afhankelijk van het weer. Tot nu toe hebben we het elk jaar wel getroffen, maar als het corso een keer in het water valt, dan sluit ik niet uit dat we heel veel geld moeten inleveren.”

Samenwerking
Samen met André Zwinkels zet Hen jaarlijks de samenwerking met de Scouting op. “Sinds vier jaar werk ik samen met André en dat is een welkome versterking. Bij de Scouting hebben we in Alwin en Richard geweldige contactpersonen. Inmiddels zijn we zo naar elkaar toegegroeid dat we nauwelijks iets hoeven uit te leggen.” Tijdens de corsodagen struinen André en Hen het parcours af. “Op vaste plaatsen halen we het geld op bij de Scouts. Als die emmers vol raken dan wordt het sjouwen voor die jongens en meisjes, immers in een kilo geld zit ongeveer 100 euro. Als je een halve dag moet rondsjouwen met een emmer die steeds zwaarder wordt, dan is de lol er snel af. Uiteraard wordt met het geld voorzichtig omgesprongen en werken we strikt volgens de regels die veiligheidsexperts ons hebben aangeraden. Vroeger moesten we het geld zelf tellen met behulp van de telmachine van de RABO-bank. Dat was een hele klus want je stond een dag bij die machine. We hebben eens een jaar gehad dat het geregend had. Dat geld was drijfnat. Zo nat dat de telmachine om de haverklap een storing aangaf. Achteraf kunnen we er om lachen. De laatste jaren wordt het geld door een beveiligingsbedrijf verwerkt en geteld. Dat scheelt een dag aan de telmachine.”

Het corsobestuur moet overigens op zoek naar opvolging voor het duo Van de Laar/Zwinkels. “Aan alles komt een eind en we vinden dat het nu tijd is om het stokje over te dragen. Uiteraard zullen we onze opvolger of opvolgers goed bijpraten en desnoods bijstaan.”