10. Duit voor een Schuit

De Joker gaat Venetiaans

  • Arrangement: Pauline van der Lans
  • Eigenaar: Elly en Klaas Honders

Deze boot is geïnspireerd door de Italiaanse commedia dell’arte dit is een vorm van improvisatietheater . Het was vooral populair van de 16e tot de 18e eeuw. Een andere benaming voor het genre is commedia delle maschere, naar de gebruikte maskers. De commedia dell’arte combineerde serieuze en komische elementen. Tegenwoordig leven de personages uit de commedia verder in ballet, pantomime, poppenspel en carnaval.
Venetiaans carnaval is de oudste vorm van carnaval en stamt uit 1268. Het dragen van maskers was oorspronkelijk een gewoonte die in een groot deel van het jaar gebruikelijk was. Niet alleen tijdens verschillende feesten maar ook wanneer men zich anoniem over straat wilde begeven.
Oorspronkelijk waren de maskers bedoeld om de sociale status te verbergen. Omdat deze door het masker niet meer te bepalen was, kon men zich tijdens de feesten lekker laten gaan.

Het masker gaat gepaard met kleurrijke kleding van een joker. In het logo van duit voor een schuit zien we de joker met de kleuren Fuchia, Limegroen, Paars, Goud, Oranje, Turquoise. Deze kleuren zijn ook verwerkt in de boot, de gekleurde cirkels staan symbool voor de “duit” en zien we terug in alle vormen & het bloemwerk op de boot, prominent aanwezig is het grote Venetiaanse
masker op de boeg, de muntjes in de heupgordels van de “Jokers” zien we terug als euromunten en versiering aan de zijkant van de boot.