01. Gemeente Vlaardingen

Beleef Vlaardingen 1018 in 2018

  • Arrangement:Evelien van der Sande
  • Eigenaar: Joop van der Salm & Hen Tetteroo

De boot heeft een zeil, en schilden, het lijkt wel een Vikingschip. De bemanning is door graaf Dirk III er op uit gestuurd om de overwinning bij de slag van Vlaardingen,  op het vele malen grotere leger van de Duitse keizer rond te vertellen.

Ze noemen het de Slag bij Vlaardingen. Die vond duizend jaar geleden plaats op 29 juli 1018. Graaf Dirk III krijgt meer zeggenschap over zijn graafschap. Samen met de bewoners gaat hij de moerassen ontginnen. Hij laat bossen kappen om er te akkers van te maken. Het is goed voor de boeren, en voor de portemonnee van de graaf. Holland komt tot bloei. En het Hollandse polderlandschap ontstaat. Graaf Dirk III is daarmee de grondlegger van Holland. 

Eigenlijk was Dirk III een soort piraat. Hij liet namelijk handelsschepen aanhouden die op weg waren van Engeland naar Tiel. Hij eiste tol. Maar dat mocht alleen de keizer, en wat Dirk deed was dus illegaal. De Tielse kooplieden waren daar natuurlijk niet blij mee. Maar na het winnen van de veldslag kon Dirk hiermee doorgaan. En al die tol bracht aardig wat geld in het laatje! En dat was goed voor Holland!

De boot lijkt op een Vikingschip omdat in Vlaardingen resten van duizend jaar oude Vikingschepen ontdekt zijn. Die Vikingschepen zijn gebouwd in Engeland. Ook blijken er hele families uit Engeland en andere streken naar Vlaardingen te zijn verhuisd. Die immigranten hebben bijgedragen aan de groei en bloei van Holland.

De Slag bij Vlaardingen markeert het begin van het ontstaan van Holland. Daarom staat het Varend Corso in het teken van ‘Helemaal Hollands’. Het is een eerbetoon aan de Slag bij Vlaardingen. Hoera voor Dirk III! Hoera voor Vlaardingen! Hoera voor Holland!