Varend Corso bestuur werkt zich in het zweet, maar het wordt HELEMAAL GOUD

NAALDWIJK – De vierentwintigste editie van het Varend Corso nadert met rasse schreden en her en der in het Westland loopt de spanning op. “We hebben een fiks aantal deelnemers, maar we missen de grote bedrijven. Dat kan ik niet genoeg herhalen,” zegt Corso-voorzitter Rob Baan. De grote jongens laten dan weliswaar verstek gaan, de boot van Koppert Cress zal zeker uitvaren. “Rondom het thema Den Haag,” zegt Baan. “Ik ben er nog steeds een beetje ziek van dat Den Haag heeft afgehaakt met name omdat de tocht door de Hofstad vorige jaar schitterend was. Ik ga niet verklappen wat er allemaal te zien zal zijn, maar Haagse Harry en een stukje Mos kun je niet missen.”
Voor Baan kan de organisatie van het Corso niet stuk. “Ik sta werkelijk versteld van de professionaliteit van de bestuursleden, mezelf uitgezonderd. Als je ziet hoe ze de hordes nemen die soms worden opgeworpen dan moet je daar je petje voor afnemen.”

Voor het eerst in de geschiedenis maakt de Gemeente Westland gebruik van het Varend Corso door er het gemeentelijke netwerkevent van te maken. “Dat is natuurlijk geweldig,” oordeelt Baan. “De gemeente heeft er wat voor over en ik denk dat het een goede zet is om het Corso als uithangbord te gebruiken. We gaan drie dagen knallen en het wordt helemaal goud.”

En dat het Goud wordt kan Willem van der Voort, de voorzitter van de Werkgroep Organisatie en Schippers beamen. “We hebben voldoende boten en voldoende schippers en dat zijn twee hele belangrijke ingrediënten voor het Corso.” De Werkgroep Organisatie en Schippers beheert een omvangrijk takenpakket. “Wij beheren alles op en rond het water, dus de route, het tijdschema, vergunningen, zaken rondom EHBO en de Reddingsbrigade. Dat kost best een beetje tijd, zeker de aanloop. We kunnen natuurlijk wel zaken kopiëren vanuit het verleden, tenzij je, net als vorig jaar de route omgooit. Dan moet je helemaal opnieuw beginnen. Voor dit jaar hebben we het draaiboek van 2019 uit de kast gehaald en als kapstok gebruikt. De enige wijziging is de pauzeplaats op vrijdag, langs de Vlaardingse Vaart.  We hebben met vijf gemeentes te maken waar we de vergunningen apart moeten aanvragen. Al die aanvragen staan in de steigers en als de vergunningen op tijd worden verleend en het weer werkt een beetje mee, dan wordt het helemaal Goud.

De Werkgroep Crea heeft de handen vol aan de begeleiding van nieuwe deelnemers. “Dat is zo leuk om te doen”, zegt werkgroep voorzitter Irma Smits. “We hebben weliswaar een map met aanwijzingen, maar je merkt dat nieuwe deelnemers erop gebrand zijn persoonlijk contact te hebben met vragen als, waar haal ik een boot vandaan? Moeten we zelf voor een schipper zorgen? Waar kan ik mijn bloemen regelen? De sfeer is ontzetten leuk. Er zitten allemaal hele enthousiaste mensen in de groepen. Ik word er vrolijk van met die mensen te mogen werken. Voor groepen die al vaker mee hebben gedaan is alles al een beetje gewoon Die hoef je niets meer wijs te maken.”
De duizenden langs de waterkant krijgen een bijzonder Corso voorgeschoteld. “Heel kleurrijk en heel veel verschillende muziekstijlen. Een heel divers Corso. Ze hebben On Stage allemaal op een bijzondere manier tot uitdrukking gebracht. Het is niet alleen toneel en film, je kunt het hele leven on stage brengen en dat gebeurt ook. Het wordt helemaal goud.”

De PR-machine van het Varend Corso draait op volle toeren. “Een van de belangrijkste opdrachten die we hebben is de mensen duidelijk te maken dat het Corso in juni plaatsvindt en niet meer in augustus”, zegt werkgroep voorzitter Sander Nieuwenhuizen. “Ik merk wel dat de veranderde datum een grote druk legt op het pr-team. De meeste mensen begeven zich ook professioneel in de pr-wereld en juist in juni zijn er veel evenementen die gepromoot moeten worden, maar we bereiken veel. We hebben inmiddels 35.000 flyers verspreid in de wijde omtrek van de regio. Vanaf komende week gaan we op omroep West en de WOS de lucht in. We krijgen een grootscherm bij Westerlee en er komt een Corso krant in het verspreidingsgebied van het Hele Westland en we laten extra kranten drukken om neer te leggen bij bibliotheken en andere openbare gebouwen. Voor ons is het feest geslaagd als er heel veel mensen met ons komen meegenieten.”

Het Varend Corso kan niet zonder vrijwilligers, 500 maar liefst. Zij worden allemaal in de watten gelegd door Mirjam van der Meer die in haar eentje een werkgroep vormt. “Dat is best bijzonder en het heeft voordelen. De vergaderingen duren nooit lang en we zijn het altijd met elkaar eens. En dan wordt het allemaal ook nog eens hartstikke leuk. Het wordt eigenlijk steeds een beetje leuker. Alle evenementen vinden plaats in een evenemententent in het gebouw van de Dutch Flower Group. Om die evenementen goed geregeld te krijgen heb je of budget of veel meewerkende Westlanders nodig. En geloof me er zijn heel veel mensen en bedrijven in Westland die meedoen. Maar het is een klus. Het leukste is wanneer een bedrijf zegt ‘zullen wij anders’. Ik heb veel medewerking gekregen en maar één belofte moeten doen, aan Jan Olsthoorn. Die levert de klapstoeltjes, maar dan moet ik de zon regelen. Die heb ik inmiddels voor een knaak op de begroting gezet. Kan niet misgaan, wordt helemaal goud.”